Tandpressning
Vid stress eller efter en stressfylld period kan tandpressning eller tandgnissling uppstå, bruxism. Man biter ihop väldigt kraftigt när man sover djupt och våra smärtreceptorer är då bortkopplade. En del gnisslar inte med käkarna utan söker upp vissa lägen och biter ihop hårt. Eftersom våra käkmuskler är så starka utvecklas stora krafter. Detta är ofta ärftligt och ofta har man en tendens att alltid bita ihop mer eller mindre men har kanske aldrig lagt märke till detta.
Käkmuskler
Flera käkmuskler är inblandade men de största är musculus masseter som sitter vid kinderna utanpå käken. Om man pressar kraftigt varje natt blir dessa käkmuskler spända, förtjockade och ständigt ihopdragna. Ofta tycker man det är skönt att tex tugga tuggummi för att mjuka upp och öka blodcirkulationen men då belastar men dessa muskler ytterligare.
Symptom vid tandpressning kan vara ömma muskler, svårt att gapa, huvudvärk, öronvärk, klumpkänsla/ont i halsen, tinnitus, bett som inte stämmer och bitsår på insidan av kinderna. En del får störd sömn och vaknar ofta, ibland samtidigt som de biter på tänderna.
Frakturer och bortnötning
Belastningen på tänderna blir naturligtvis stor och kan orsaka frakturer, bortnötning av emalj och dentin, ilningar, sprickor, mikrosprickor, rotfyllningar och så spruckna tänder att man får dra bort dem.
Behandling av detta är att först medvetandegöra när man biter ihop när man är vaken, t.ex. när man koncentrerar sig eller tränar. Under dagtid ska käkarna och tänderna aldrig mötas utom vid tuggning. Om det är svårt att hitta rätt läge kan man sätta tungspetsen uppe i gommen bakom framtänderna.
Rörelseövningar
Vi ordinerar ibland rörelseövningar för att mjuka upp och stretcha musklerna men ofta behövs en hård bettskena när man sover, jag rekommenderar inte en mjuk. En hård bettskena skyddar tänderna och käklederna, fördelar belastningen, stretchar musklerna och gör det svårare att hitta vissa lägen att låsa fast bettet i.
Den utförs av en tandtekniker efter avtryck av båda käkarna och i priset ingår hela proceduren, även provning efter en tids användning och skenan kan oftast användas i mer än tio år. En bettskena ska alltid förvaras i vatten och tas med vid alla tandbehandlingar.
Akuta besvär
Vid väldigt akuta besvär kan jag ordinera en prefabricerad bettskena från Apoteket som kan användas innan den individuella bettskenan har hunnit framställas. Ifall besvären fortsätter trots bettskena kan man lägga till akupunktur och Botoxbehandling och vid svåra fall en remiss till en bettfysiolog. En bettskena är ofta en väldigt bra behandling som kan bespara många symptom och tandproblem relaterade till pressning.